O nama - školjke koje prodajemo

Dagnja

dagnjaDagnja je sastavljena od dvije potpuno iste, duguljaste ljušture, čvrsto povezane elastičnim obručem, dužine 6-8 cm, unutar kojih se nalazi mekano tkivo. Školjka ima oblik lepeze, izvana je crno-modrikasta, a iznutra blijedo-sedefasta.

Jakobova kapica

jakobova kapicaJakobova kapica ima oblik lepeze, s dvije različite ljušture. Jedna je zaobljena, lijepo oblikovana, dok je druga ravna, a obje su proširene na mjestu gdje se nalazi brava. Ljušture su izbrazdane sa 14 - 16 radijalnih rebara, pa bez obzira na to što vanjski rub nije ravan, školjka se izvanredno zatvara, budući da se zubi s obje ljušture na stotinku milimetra poklapaju. S unutrašnje strane ljuštura je obložena plaštem na čijem se vanjskom rubu nalazi mnoštvo sićušnih osjetila - ticala i organa vida, svojevrsnih očiju u obliku tamnih točaka.

Kamenica

kamenicaTijelo kamenice je smješteno unutar dviju nesimetričnih ljuštura. Lijeva udubljena ljuštura služi za prihvaćanje za podlogu, desna je ravna, a spaja ih jaki mišić. Duguljasta je i srcolika, nazubljenih rubova ljušture, a boja ljušture varira od kameno do bjelkasto sive. Raste do 13 cm u dužinu.

Kućica

kućicaKućica je obično svjetlo smeđe do žučkaste boje, jedna od najrasprostranjenijih malih školjaka u Jadranu, mrijesti se krajem proljeća i ljeti polaže jaja, te se ne smije loviti ispod 2,5 cm dužine.

Kunjka ili mušula

kunjka ili mušulaLjuštura je mrkosivo-smeđa do rđavo-crvenkasta sa sitnim rebrima sa strane. Naraste maksimalno do 10-ak cm i 6 dag, a prosječne je duljine oko 6 cm i 2 dag težine. Živi pričvršćena na tvrdim podlogama, a ima je i na pjeskovito-šljunčanom dnu gdje ima i kamenja. Obično se nalazi na dubini od 2 do 10 metara. Često živi u kolonijama.
Spada među rasprostranjene Jadranske školjke. Ima debele, izbrazdane i nesimetrične ljušture. Oblikom podsjeća na primitivnu barku pa odatle i vuče svoje ime.

Prnjavica ili brbavica

Prnjavica ili brbavicaBrbavice su sivkaste ili žućkaste te su izbrazdane velikim brojem rebara koja vjerojatno služe da bi se školjke lakše ukopale u pijesak. Rebra na ljušturama također štite od predatora poput puža i volka. Ljuštura je podijeljena na dva simetrična dijela, okruglog je oblika, malo zadebljana na onom kraju gdje se ljušture spajaju.

Rumenka ili lakirka

Rumenka ili lakirkaŠkoljka je u osnovi svijetlo opekasta s tamnim zaobljenim brazdama. Mrijesti se u proljeće i ljeti. Meso je vrlo dobrog ukusa. Uglavnom se pripremaju kao sve ostale jestiva školjke. Love se tokom cijele godine, više u toplim mijesecima kad su niske vode. Najčešće ju pronalazimo na dubini od 1-10 metara, a rasprostranjena je po cijelom Jadranu do dubine od 60 metara. Pronalazimo je na osnovu dvije rupice na pijesku, hrani se planktonom.